Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2013

Ο Πολιτισμός της κρίσης


Στην Ελλάδα της ύφεσης και της ανεργίας ο χώρος της τέχνης και της δημιουργίας απασχολεί περισσότερους από 100.000 ανθρώπους

Πόσοι άνθρωποι απασχολούνται σήμερα στον χώρο του πολιτισμού; Σύμφωνα με την έρευνα του «Βήματος», που στηρίζεται σε καταγραφές επίσημων οργανισμών, περισσότεροι από 100.000. Τόσοι είναι οι άνθρωποι που κάνουν θέατρο, μουσική, κινηματογράφο, εικαστικές τέχνες, βιβλίο, εκείνοι που εργάζονται σε πολιτιστικούς φορείς, ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις, φεστιβάλ, καλλιτεχνικές σχολές, το τεχνικό δυναμικό και γενικότερα όσοι απασχολούνται στα... μετόπισθεν.

Προφανώς ο αριθμός αυτός διπλασιάζεται σε πρακτική βάση. Ενα πολύ μεγάλο πλήθος που δραστηριοποιείται γύρω από τον πολιτισμό, τον «φτωχό συγγενή» ή αλλιώς ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης, που όμως μετέχει με ποσοστό 2,8% στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν. Το ταμείον είναι μείον και οι περικοπές στον χώρο του πολιτισμού συνθέτουν ένα μάλλον ζοφερό τοπίο. Μόνο στον τομέα της μουσικής, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας ΑΕΠΙ έχει εγγεγραμμένα 12.746 μέλη. Από αυτούς 9.051 είναι καλλιτέχνες. Από την πλευρά του ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Εργων και Λόγου (ΟΣΔΕΛ) αριθμεί 3.000 συγγραφείς, μεταφραστές και άλλους που εργάζονται στον χώρο του βιβλίου, αριθμός που πολλαπλασιάζεται στη βάση δεκαετίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα λεγόμενα των υπευθύνων του, ο αριθμός όσων έχουν συγγράψει κατ' αποκλειστικότητα ή έχουν συμμετάσχει στη δημιουργία κάποιου έργου στη διάρκεια των τελευταίων δέκα χρόνων ανέρχεται σε 55.000 ανθρώπους. Κατά την Ελληνική Στατιστική Αρχή ο συνολικός αριθμός απασχολουμένων (επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, τεχνικοί, διοικητικό προσωπικό, λοιποί εργάτες, ταξιθέτριες κτλ.) σε κρατικά και δημοτικά θέατρα το διάστημα 2010-2011 ήταν 4.284, ενώ ο αριθμός των καλλιτεχνών που συμμετείχαν σε ομαδικές εκθέσεις το 2011 5.755.

Στον τομέα του κινηματογράφου περίπου 1.700 άνθρωποι εργάζονται σε φεστιβάλ, 980 απασχολούνται σε εταιρείες διανομής και 360 σε κινηματογραφικές αίθουσες, σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Εξακόσια είναι τα μέλη της Ενωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης και 180 τα μέλη της Ενωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Σύμφωνα πάντοτε με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου 100 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους γυρίστηκαν το 2011. Παρά τις κρούσεις μας η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών δεν μπόρεσε να μας δώσει στοιχεία για τον αριθμό των ελλήνων σκηνοθετών.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού αναφέρει ότι ως τις 31.12.2012 εργάζονταν 6.748 μόνιμοι και αορίστου χρόνου και 3.681 συμβασιούχοι στον τομέα του Πολιτισμού - στοιχεία που ισχύουν ανά τρίμηνο αλλά παρουσιάζουν μικρές διαφοροποιήσεις.

Μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων απαρτίζει το διδακτικό προσωπικό επαγγελματικών σχολών δραματικής τέχνης, χορού, κινηματογράφου, μουσικών σχολών, ωδείων - συνολικά 9.408 κατά το διάστημα 2010-2011 σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Σύμφωνα με την ίδια Αρχή, επίσης το 2010, 1.932 εργαζόμενοι απασχολούνταν σε βιβλιοθήκες. Αν προστεθούν τα παραπάνω νούμερα, έχουμε περίπου 100.000 ανθρώπους. Αραγε όλοι αυτοί καταφέρνουν να εξασφαλίζουν τα προς το ζην;

«Αδύνατον να ζήσεις γράφοντας βιβλία»
«Στην Ελλάδα είναι αδύνατον να ζήσει κανείς μόνο γράφοντας βιβλία» μας λέει η 46χρονη συγγραφέας Αμάντα Μιχαλοπούλου. «Οι χρυσές δεκαετίες του 1980 και του 1990, όπου η λογοτεχνία ήταν μπεστ σέλερ και ο συγγραφέας ήταν κοινωνικά καταξιωμένος, έχουν περάσει. Οι πωλήσεις των βιβλίων έχουν μειωθεί σε δραματικό βαθμό και είναι φυσικό. Παλαιότερα έβλεπε κανείς κάποιους ανθρώπους στις τράπεζες με ένα βιβλίο στο χέρι. Σήμερα όλοι έχουν ένα απλανές βλέμμα: κοιτάνε μπροστά σαν να μην κοιτούν τίποτα».

Η ίδια προσπαθεί να βρει άλλους τρόπους, περισσότερο προσοδοφόρους, για να κάνει εκείνο που ξέρει να κάνει - «διότι δεν θα μπορούσα να κάνω κάποια άλλη δουλειά». Εχει, για παράδειγμα, έτοιμα δύο θεατρικά έργα (ένα για μικρούς και ένα για μεγάλους) που σκοπεύει σύντομα να τα παρουσιάσει και να ζητήσει συνεργασία από ομάδες που πιθανόν θα ενδιαφερθούν. Η Αμάντα Μιχαλοπούλου διδάσκει επίσης δημιουργική γραφή στο Μουσείο Ηρακλειδών αλλά και στην πολιτιστική εταιρεία της Κηφισιάς Πύρνα, ενώ κάνει και ιδιωτικά μαθήματα δουλεύοντας μαζί με ομάδες. «Νομίζω ότι αυτή η επιλογή μου σχετίζεται ψυχικά με την ανάγκη επικοινωνίας που νιώθω» εξηγεί. «Στην πεζογραφία έχεις πάντα ένα "κράτημα", πρέπει να περιμένεις για να μιλήσεις. Το μόνο που θα μπορούσε να με κάνει να ανησυχήσω είναι ότι με όλα αυτά η δημιουργική ενέργεια πάει αλλού - και όχι στο γράψιμο. Εχω όμως τη βασική ελπίδα και αίσθηση ότι οι δραστηριότητες αυτές δουλεύουν υπέρ της γραφής. Είναι μια ελαφριά μετατόπιση των δραστηριοτήτων μου. Και όταν κάποιοι με ρωτούν "μα καλά, πώς είναι δυνατόν να γράφεις με τέτοια απελπισία τριγύρω;", τους απαντώ: Τότε είναι που πιάνω το μολύβι».

«Απλώς εξασφαλίζω το φαγητό μου»
Η 59χρονη εθνική μας τραγωδός Λυδία Κονιόρδου θεωρεί ότι το θέατρο και ο μεγάλος αριθμός όσων το υπηρετούν από πολλές και διαφορετικές πλευρές δεν ταρακουνήθηκαν τόσο από την οικονομική κρίση. «Μόνιμες θέσεις δεν υπήρχαν ποτέ στο θέατρο, Δουλεύαμε κυρίως βάσει έργων και πάντα ψάχναμε για δουλειά. Βεβαίως οι δουλειές έχουν μειωθεί, τα πολυπρόσωπα έργα επίσης, οι ευκαιρίες είναι λιγότερες, ωστόσο στο τοπίο υπάρχει ένα ξεκαθάρισμα: οι καλές παραστάσεις πηγαίνουν καλά και επιβιώνουν».

Η Λυδία Κονιόρδου συμφωνεί ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένας αριθμός θεάτρων δυσανάλογα μεγάλος σε σχέση με τον πληθυσμό. «Το ότι λειτουργούν, ωστόσο, σημαίνει ότι κάποιοι παίρνουν χρήματα από αυτή τη δουλειά» προσθέτει. Κατά τη γνώμη της οι μεγάλοι χαμένοι στον θεατρικό χώρο αυτή την περίοδο είναι οι νέοι: «Υπάρχει μεγάλη προσφορά από τους νέους, τα παιδιά δύσκολα απορροφώνται και περισσότερο πληρώνουν για να δείξουν τη δουλειά τους παρά αμείβονται».

Η ίδια αισθάνεται τυχερή που συμμετέχει σε μια παράσταση όπως η «Οδύσσεια» του Μπομπ Γουίλσον στο Εθνικό Θέατρο. «Ο μισθός που παίρνω από το Εθνικό με τις μειώσεις που έχω υποστεί είναι περίπου ο ίδιος που έπαιρνα όταν καλλιτεχνικός διευθυντής ήταν ο Νίκος Κούρκουλος. Είναι μάλλον χαμηλός σε σχέση με τα χρόνια που βρίσκομαι στο θέατρο, αλλά από την εποχή που μαθήτευσα στον Κάρολο Κουν έχω μάθει να ζω με αυτά που βγάζω. Με τα χρήματα που παίρνω από το Εθνικό και από τις διδασκαλίες υποκριτικής (σ.σ.: διδάσκει στο Κέντρο Αρχαίου Δράματος «Δεσμοί» και σε δραματικές σχολές) μπορώ να εξασφαλίζω το φαγητό μου. Εχω εγκαταλείψει την κεντρική θέρμανση, ζεσταίνομαι με μια σόμπα πετρελαίου όπως τότε που ήμουν φοιτήτρια στα Εξάρχεια, έχω ελαχιστοποιήσει τη χρήση του αυτοκινήτου και κινούμαι με ένα "παπάκι" του '80 και... δεν μπορώ να πληρώσω τα χαράτσια, τις εφορίες και τα λοιπά. Απλά κάνω πως δεν υπάρχουν».

«Η κρίση δεν κάνει υψηλή τέχνη»
Για τον 55χρονο εικαστικό καλλιτέχνη Τάσο Μαντζαβίνο η κρίση δεν πρόκειται να αναδείξει τα καλά έργα και τους αξιόλογους καλλιτέχνες. «Η κρίση χτυπάει αυτούς που έχουν πάρει την τέχνη στα σοβαρά. Τα χυδαία εμπορικά έργα παραμένουν εμπορικά. "Τιμωρείται" η καλή ζωγραφική, με τους συλλέκτες να εμφανίζονται σαν... μαυραγορίτες και να ζητούν να πατήσουν πάνω στην ανάγκη του καλλιτέχνη για να αγοράσουν φθηνά έργα» λέει. «Κατά τη γνώμη μου η κρίση δεν κάνει υψηλή τέχνη. Εκτός αν μιλάμε για ήρωες». Ο ίδιος δεν γνωρίζει συναδέλφους του που αντιμετωπίζουν ακραίες καταστάσεις φτώχειας, αλλά είναι σίγουρος πως επιβιώνουν μόνον όσοι έχουν φροντίσει να έχουν ένα κομπόδεμα στην άκρη.

«Δεν θεωρώ ότι οι νέοι σκηνοθέτες διαφέρουν σε οτιδήποτε από άλλους νέους εργαζόμενους από άλλους χώρους, υπό το πρίσμα ότι όλοι αυτοί υπόκεινται σε μεγάλες περιόδους ανεργίας, εργασιακές συνθήκες με κακοπληρωμένες αποδοχές, χρωστούμενα που παραγράφονται και μια βιομηχανία υπό κατάρρευση» μας λέει ο 31χρονος κινηματογραφιστής Γιώργος Ζώης.

«Στην περίπτωσή μου, λόγω της πορείας των ταινιών μου, μπορώ και ζω από το επάγγελμά μου εξαιτίας εργασιακών προτάσεων που μου έγιναν μετά τα φεστιβάλ και των βραβείων και των πνευματικών δικαιωμάτων από το εξωτερικό. Αλλά αυτό δεν έγινε από καμία επιχειρηματική οικονομική ανάπτυξη ούτε αποτελεί μια αχτίδα φωτός για τους νέους στους καιρούς μας. Δεν θέλω να χαρίσω την τυχαία ατομική μου πορεία ως άλλοθι σε ένα ξεπεσμένο σύστημα που αγωνιά να ωραιοποιήσει εκβιαστικά την πραγματικότητα από μεμονωμένες εξαιρέσεις. Η ελληνική καθημερινότητα δεν χωράει κανέναν μας».

Λογοτεχνικές βραδιές... χωρίς έναν καφέ
Η περιρρέουσα απελπισία δεν εμπόδισε τον 41χρονο μεταφραστή Δημήτρη Αλεξάκη, γιο του συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη, να δημιουργήσει μαζί με μια νέα ομάδα συνεργατών - τη γυναίκα του, ηθοποιό και σκηνοθέτρια Φωτεινή Μπάνου, τον κοινωνιολόγο Αρη Ασπρούλη και τη θεατρολόγο Τέτα Αποστολάκη - τον χώρο πολιτιστικών δράσεων Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων στην Κυψέλη (Κύπρου 91Α), όπου τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 επισκευάζονταν και συναρμολογούνταν ασπρόμαυρες τηλεοράσεις. Το Κέντρο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό τον Νοέμβριο του 2012. 

«Δημιουργήσαμε κάτι καινούργιο σε μια εποχή όπου όλα είναι εναντίον» λέει ο Δημήτρης Αλεξάκης. «Και συνειδητοποιούμε ότι μήνα με τον μήνα η κρίση βαθαίνει ολοένα πιο πολύ. Ο χώρος γεμίζει ασφυκτικά, για παράδειγμα, στις λογοτεχνικές βραδιές που διοργανώνουμε από όσους παραμένουν επί τρεισήμισι ώρες με διάθεση για συζήτηση και συμμετοχή, χωρίς όμως να παίρνουν ούτε έναν καφέ. Και αυτό για εμάς είναι καταστροφικό, καθ' ότι έχουμε ποντάρει να βγάλουμε τα έξοδά μας από το μικρό μπαρ του χώρου. Κακά τα ψέματα. Χρειάζεται πάθος και να διακινδυνεύσει κανείς την όποια οικογενειακή περιουσία για να καταφέρει να επιβιώσει σε αυτόν τον χώρο δημιουργώντας κάτι καινούργιο αυτή την εποχή. Εμάς μας στήριξαν οι γονείς μας, που δεν ήταν πλούσιοι, αλλά θεώρησαν ότι τίθεται ζήτημα αξιοπρέπειας. Και ό,τι κερδίζουμε το διαθέτουμε στον χώρο. Ναι, "μπαίνουμε μέσα" κάθε μήνα και έχουμε και μικρό παιδί, αλλά είμαστε υπερήφανοι γι' αυτό που κάνουμε και δεν σκοπεύουμε να το σταματήσουμε. Απλά περιορίζουμε συνεχώς τα έξοδά μας».


Πηγή : tovima.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Labels

tovima.gr culturenow.gr newsbeast.gr protothema.gr Βιβλία ethnos.gr Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Θεσσαλονίκη θέατρο Badminton 24grammata.com Θέατρο Εκπομπή "Ανιχνεύσεις" Χρήστος Γιανναράς Axileas Arslanoglou YouTube Music www.kathimerini.gr Κινηματογράφος Μέγαρο Μουσικής Μουσεία Τέχνη. kathimerini.gr news.kathimerini.gr villagecinemas.gr Ενημέρωση Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος Μήνας Μίκης Θεοδωράκης Μουσείο Ακρόπολης Μουσείο Μπενάκη Τεχνόπολις Τραγούδια με τον Νίκο Γούναρη Half Note Jazz Club tanea.gr Αθήνα Εθνική Λυρική Σκηνή Ζωγραφική Ηρώδειο ΚΘΒΕ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Τέχνη ντοκυμαντέρ συναυλίες Beatles Dimitrios Mantes Half Note Street art zougla.gr Αλκίνοος Ιωαννίδης Αριστοφάνης Βιβλίο Ελλάδα Ελληνική Μαντάμ Σουσού Μουσική Σταυρός του Νότου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έκθεση αρχαιολογική ανακάλυψη θάνατος 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 84ης Απονομή Βραβείων Όσκαρ Chick Corea και Gary Burton Depeche Mode Gazarte Giannis Morfonios Imany James Bond Led Zeppelin Mark Lanegan Whitney Houston elculture.gr trans.kathimerini.gr Έλληνες Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης Όρνιθες Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης Αμάν Αμήν Απατεώνες και Τζέντλεμεν Αρχή Αττίκ Αχιλλέας Βραβείο Αναγνωστών 2012 Γιάννης Αγγελάκας Δήμητρα Γαλάνη Δημήτρης Μητροπάνος Δόμνα Σαμίου Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Εικαστικός Εκδήλωση Εκκλησία Εκπαίδευση Ελευθερία Αρβανιτάκη Εξάρχεια Επίδαυρος Ζωή Θέατρο Ακροπόλ Θόδωρος Αγγελόπουλος Ιστορία Κλοπή πινάκων Κρήτη Κωνσταντινούπολη Μάιος Μέγας Αλέξανδρος Μελίνα Ασλανίδου Νίκος Πορτοκάλογλου Νατάσσα Μποφίλιου Ντέιβιντ Μπάουι Παράδεισος Πολιτισμό Πρεμιέρα ταινιών Ρωμαίος και η Ιουλιέτα Σαβίνα Γιαννάτου Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Συναυλία Τάνγκο Το μεγάλο μας τσίρκο Φίλων Επιστολές Χάρις Αλεξίου Χανιά Χριστόφορος Παπακαλιάτης αρχαιολογικοί χώροι βράβευση εκπαιδευτικό πρόγραμμα ελληνική κρίση παιδεία τουρισμός χρυσές σφαίρες ...news.kathimerini.gr 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης 11ο Φεστιβάλ Χορού 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 15ο Φεστιβάλ Ολυμπίας 34o River Party 35η Γιορτή Βιβλίου 3rd World Magic Festival 4ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ 69ο Φεστιβάλ Βενετίας ABBA AMERICAN PIE: REUNION ANTENNA Absolut Haronitaki Absolut Vodka Accept ActionAid Alaattin Sürmeli Albert Nobbs Alejandra Guilmant Archaeology Art Athens Digital Arts Festival Athens Photo Festival 2012 Aλογο του πολέμου BBC Badminton Be there Corfu Animation Festival Bel ami Bernier-Eliades Black Sabbath Bob Dylan Bon Iver Brad Pitt Brigitte Πολέμη Byzantium. Masterpieces from Greek Collections CHICAGO Carmen Lundy Carmen Souza Celebrities Cesaria Evora Chris Marker Christophe Corpus Christi Cosmopolis Curiosity DANDY WARHOLS DARK SHADOWS DAVID BORDWELL Dance me to the end of Greece Daniel Craig David Bowie Death In Vegas Documenta 14 Don Cornelius Egon Wolff Emily Ratajkowski Encardia Etta James Eurovision Eρωτικά λουλούδια Fame Fuerza Bruta Look Up Fuzz Live Music Club Gagarin205 George Iatridis HUGO Harlem Swing Harrison Ford Herge High school musicians from Venezuela Highlights I will survive IT Indiana Jones J. EDGAR JOHN CARTER: ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΥΣ Jack And Jill James Henry Jan Fabre Jonathan Meese KRISTIN THOMPSON Kalashnikov Keck Award 2012 Lawless Lembessiart Liza Marklund Locomondo Lonely Planet Lynyrd Skynyrd Maison Crystal Manhattan Medea Maria Joáo Mark Titchner Martha Argerich Maybeshewill Michael Peppiatt Milo Z Mount Royal NASA Namaste Nederlands Dans Theater ONE FOR THE MONEY Oasis Official Charts Company Opera Chaotique Opeth Origami Peggy Guggenheim Piluka Aranguren Poulet aux Prunes Prince Principal Club Theater Public 2015 Randal Slavin Rasta Thomas Rayahzone Robert Pattinson Rock the Ballet Rolling Stones STAR WARS: ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1 - Η ΑΟΡΑΤΗ ΑΠΕΙΛΗ 3D Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ Shame Sierra Swartz Simpsons Simón Bolívar Skyfall Sony Pictures Soul Train Steven Spielberg Studio Sex Suspiria TEDxAthens THE AMAZING SPIDER-MAN Tales Of Murder And Dust Tamikrest Tate The Artist The Flaming Lips The Helter Skelter Company The Met:Live in HD The Muppets The Pedro Almodóvar Archives The Walkabouts Thom Yorke To Τελικό Χτύπημα Tonino Carotone Top 10» των αρχαιολογικών ανακαλύψεων Twitter UNDERWORLD: Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Venison Wayne Coyne Yoko Ono YouTube Active YouTube Dialogue YouTube Message allou fan park ana-mpa.gr athensmagazine.gr billboard cosmo.gr cretalive.gr e-go.gr el Systema helexpo.gr house of fear kinimatografoi.gr leontios.com logo mail by A.A. mail by V.V. minedu.gov.gr moneyball news.in.gr nooz.gr protagon.gr rockwave festival «Αusterity Measures» «Οι εγκλωβισμένοι στην Κύπρο» «Τhe Zoo Story» Άγαμοι Θύται Άγγελος Σικελιανός Άγιος Βαλεντίνος Άδικος Κόσμος Άλκηστις Πρωτοψάλτη Άνθρωποι Άννα Καρένινα Άνοιγμα ψυχής Άξιον Εστί Άποψη Άρης Σερβετάλης Έθνος Έλληνα γλύπτη Ήλιος Ίδρυμα Θεοχαράκη Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού Ίρβιν Γιάλομ Όμηρος Όραμα Όσκαρ Ύμνος Α' Νεκροταφείο Αθηνών ΑRΚ FESTIVAL ΑΓΩΝΕΣ ΠΕΙΝΑΣ Αίμα Αγία Ιωάννα των Σφαγείων Αγαλμα Αγγέλα Αγγελάκας Αγιογράφος Αγώνας Αθανατοι Αθώος ή ένοχος Ακαδημία της Σκάλας του Μιλάνου Ακι Καουρισμάκι Ακρωτήρι Σαντορίνη Ακρόπολη Αλέξανδρο Ρήγα Αλεξίου Αλμοδοβάρ Αν Χάθαουεϊ Αναγνώστης Αναζητώντας τον Αττίκ Αναλόγιο Ανατομία ενός αινίγματος Ανθελληνισμός Ανιές Ζαουί Αννα Χατζή Αντέλ Αντίνοος Αλμπάνης Αντιγόνη Σοφοκλή Αντρέ Χέλερ Αντώνης Μιτζέλος Αντώνης Ρέμος Αποκάλυψη του Ιωάννη Αποκατάσταση Αποκριά Απρίλης Απόλλωνας Απόστολος Χαντζάρας Αρετή Αρμάν Αρχαία Ελλάδα και Βυζάντιο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας Αρχαιολογικό μουσείο Ιωαννίνων Αρχαιολόγοι με ρεβόλβερ Αστερίξ Αυτοκράτορας Αφγανιστάν Αϊντίν Ντικμέν Αύγουστος ΒAFTA 2013 Βίγκο Μόρτενσεν Βαλκανικοί Πόλεμοι Βαρδινογιάννη Βασίλης Τσιβιλίκας Βασιλικό Θέατρο Βεάκειο Θέατρο Βενεζουέλα Βερολίνο Βλαντιμίρ Πούτιν Βουθρωτό Βουλγαρία Βραβεία Βιβλίου Βυζαντινό Μουσείο Βόρεια Αμερική Γάλλου συγγραφέα Γαλανη Γαλλικό Ινστιτούτο Γερουλάνος Γεωργία Σαγρή Γεώργιος Τσιλιόπουλος Γιάννης Ζουγανέλης Γιάννης Κότσιρας Γιάννης Κότσιρας Γιάννης Μπέζος Γιάννης Ξανθούλης Γιάννης Πάριος Γιάννης Σμαραγδής Γιάννης Χαρούλης Γιαν Φαμπρ Γιατί σκότωσα την καλύτερή μου φίλη Γιώργος Καραμίχος Γιώργος Καφετζόπουλος Γιώργος Παπαγεωργίου Γιώργος Σεβαστίκογλου Γιώργου Χρονά Γκαίτε Γκλεν Κλόουζ Γκρέγκορι Μαρκόπουλος Γλυπτη Γράμμα σ’ ένα παιδί ΔΕΘ 2012 ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ Δέσποινα Βανδή Δανεισμός Δεκέμβριος Δεσποινίδα Τζούλια Δημήτρη Αποστόλου Δημήτρη Παπαϊωάννου Δημήτρης Έξαρχος Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος Δημήτρης Μαντές στο YouTube Δημήτρης Μυταράς Δημήτρης Σταρόβας Δημήτριος Μαντές Δημιουργία Διάσημα μοντέλα Διαβάτης Διαμαντοπούλου Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας Δον Κιχώτης ΕΝΙΑΙΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ Εθνική Βιβλιοθήκη Εθνικό Θέατρο Εικαστικό Αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη Εικονοδομήσεις Ειρήνη Κουμαριανού Εκδότης Εκκλησιάζουσες Ελένη Σαραντίτη Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή Ελληνική Στατιστική Αρχή Ελληνική δραματουργία Ελληνικό Αλφάβητο Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνισμός Ελληνογερμανική συμμαχία Εμφανίσεις Επάγγελμα Επίδαυρο Επικούρειος ναός Επιστήμη Επιστρέφοντας Ερωτόκριτος Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου Ετος Νικ. Βρεττάκου Ευανθία Ρεμπούτσικα Ευδοκία Φουρκιώτη Ευδόκιος Δημητρίου Ευπαθείς ομάδες Ευχές Ζέτα Δούκα Ζαν Ζενέ Ζούμε Λογικά Ζυγός Ζωή Βαλάση: Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ Η Ιφιγένεια εν Αυλίδι Η ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΤΙΤΑΝΩΝ Η ΠΙΟ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΩΡΑ (THE DARKEST HOUR) Η ΧΙΟΝΑΤΗ ΚΑΙ Ο ΚΥΝΗΓΟΣ Η αγάπη έρχεται στο τέλος Η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας Η δύναμη της θεατρικής τρέλας Η εκφορά του γράμματος «Ν» Η σεξουαλική ζωή του κυρίου και της κυρίας Παπαχαραλάμπους ΗΠΑ Ηλιάνα Φωκιανάκη Ημερίδα Θέατρο Βράχων Θέατρο Μόσχας Θέατρο Τέχνης Θεά Κάλι Θεατρική παράσταση Θεός Θησέας και Αριάδνη στο Νησί των Ταύρων Θυμάσαι πώς μύριζαν οι μανόλιες στη Νικαράγουα Θυμωμένη μπετονιέρα Θόδωρος Δεύτος ΙΝΟ Ιάνης Ξενάκης Ιεράπετρα Ιζαμπέλ Αλιέντε Ινδία Ιππής Ιστορία του κινηματογράφου Ιωάννα Γκομούζα Ιωάννη Σακελαράκη Ιωάννης ό Φίλος Κ. Γιάνναρης ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ ΚΙ Ο ΚΛΗΡΟΣ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟΝ ΣΜΑΙΛΙ Κίρα Νάιτλι Κίτρινα ποδήλατα Καιρός Καλαμάτα Καλλιτέχνες Καλό Καλό Μήνα. Απρίλιος Καμεράτα Καμπανέλλης Καποδιστριακό Καρακατσάνης Καραμίχος Καρναβάλι Πάτρας Καρυάτιδες Καρυοφυλλιά Καραμπέτη Καστανιώτη Καστελόριζο Καφετζόπουλος Κερί Κεραυνός Κι ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι Κιθ Ρίτσαρντς Κική Δημουλά Κινηματογραφο Κλόουν Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα Κουκίδες Κουρέας Κράμερ εναντίον Κράμερ Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2011 Κρις Μαρκέρ Κριστόφ Βίλιμπαλντ φον Γκλουκ Κρύπτη Νεμέας Κωμωδία Κωμωδία των παρεξηγήσεων Κωνσταντίνος Καβάφης Κόμμα Ελλήνων Πολιτεία Κόρινθος Κύπρος Κώδικας Κώστας Γαβράς Κώστας Καρράς Κώστας Μακεδόνας Κώστας Χατζής Λάρισα Λάτση Λίζη Καλλιγά Λίντα Τάλι Λίντε Ζαλμπερ Λαμία Λαογραφία Λαυρέντης Μαχαιρίτσας Λαϊκά παραμύθια Λεκκας Βασιλης - You Tube Λεονάρντο ντα Βίντσι Λεόντιος Παπαδόπουλος Λιμάνι Λογοτεχνία Εν Αθήναις Λοκάρνο Λος Άντζελες Λουκία Ρικάκη Λουσίλ Πετρίδου Λυκ Μποσί ΜΕΘΥΣΜΕΝΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ Μάης Μάνος Χατζιδάκις Μάριμπορ Μέγαρο Μέριλ Στρίπ Μήνας πολιτισμού Μίκαελ Φασμπέντερ Μίλτος Πασχαλίδης Μίμης Πλέσσας Μαδρίτη Μανώλης Μητσιάς Μαουτχάουζεν Μαρία Αγγελίδου Μαρία Φαραντούρη Μαρίνα Ασλάνογλου Μαρζάν Σατραπί Μαρινέλλα Μαριόν Κοτιγιάρ Μαρκ Μπόιλ Μαρκ Χάντον Μαρκουλάκης Μαρμαρινός Μεγάλη Εβδομάδα Μελβούρνη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Μεσογειακό Βραβείο Μετάφρασης Μεσσηνία Μια Μέρα Μικρή Επίδαυρο Μικρούτσικος Μινωική έπαυλη Μινωικός τάφος Μιχάλη Τσιπίδη Μιχάλης Σουγιούλ Μιχάλης/Stavento Μορφογένεση Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Μουσείο Μπουζιάνη Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας Μουσείου Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ Μουσειο Μουσική Ακαδημία Μουσικη Μπάμπης Στόκας Μπάμπης Τσέρτος Μπάστας Χάρης Μπέρτολτ Μπρεχτ Μπαλέτο Μπερλινάλε Μπιλ Κλίντον Μπομπ Ντίλαν Μπουζιάνης Μυθιστόρημα Μόλις άλλαξα ζώδιο Μόνα Λίζα Μόρφωση Μύλος Μύλος club Νάνας Μούσχουρη Νέα Έκδοση Νίκος Απέργης Νίκος Γούναρης Νίκος Καλαμό Νίκος Μαστοράκης Νίκος Μπιλιλής Νεφερτίτη Νικητές Οσκαρ Νικόλαος Νοέμβριος Ντάμιεν Χιρστ Ντάριο Φο Ντάστιν Χόφμαν Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ Ντέιβιντ Σεντάρις Ντίνος Παναγόκος Ντίνος Χριστιανόπουλος Νταϊάνα Κραλ Ντεπαρντιέ Ντουρς Γκρινμπάιν Νόμπελ Ειρήνης Νόρμαν Μέιερ Νότης Μαυρουδής Ξαρχάκος Ξενοδοχείο για Τέρατα Ο Θεός Της Σφαγής Ο Θρίαμβος της Κλέλιας Ο Ιβάν και τα σκυλιά Ο Μορμόλης Ο θεός αγαπάει το χαβιάρι Ογδόντα ημέρες κίτρινο Οδυσσέα Ελύτη Οδύσσειας Οι Γερμανοί ξανάρχονται Οι Εκδικητές Οι απόγονοι Οιδίπους Τύραννος Οικογένεια Οικολογικά Ολυμπία Ομιλία Ορχήστρα Οσκαρ 2013 Ουίλιαμ Σέξπιρ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ Πάθος Πάμπλο Νερούδα Πάμπλο Πικάσο Πάτρα Πέμυ Ζούνη Πέρασμα Πέτρος Φιλιππίδης Πίστη Πίτερ Παν Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Παιδιά Παιχνίδι με «Σκουπίδια» Παναγία Παναγιώτης Τούντας Παρίσι Παρθενώνας Πασκάλ Μπρυκνέρ Παύλος Γερουλάνος Παύλος Μάτεσις Πεδίον του Άρεως Περ Κίρκεμπι Περικλής Πέππας Περιπέτεια Πικάσο Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου - Γκίκα Πινόκιο Πλούταρχος Πνευματική Ελλάδα Πνευματικό μνημόσυνο Ποίημα Ποίηση Ποιηματάκι Πολιτεία Πολιτισμικά Πολιτισμός. Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης Πολυμορφία Πολυχώρος HUB Πορτοκάλογλου Ποτέ δεν είναι αργά Πραξιτέλη Τζανουλίνου Πρεμιέρα Ρωμαϊκή εποχή Ρόλινγκ Στόουνς Ρόντρικ Μπίτον Ρότερνταμ Σάντρα Βούλγαρη Σίσσυ Παπαθανασίου Σανάδες και Word of Mouth Σελίδα Σεμινάριο χορού Σημαία Σημαιοφόρος Σκαρίμπας Σλοβενία Σμύρνη Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών Σοφία Σοφός Σπέτσες Σπίλμπεργκ Σπύρος Λούης Σπύρου Μάρκου Σπύρου Στάβερη Στατιστική Σταύρος Ξαρχάκος Στενά Περιθώρια Στιβ Μακουίν Στοιχοδομήσεις Συλλέκτες Συμβολαιογράφος Συμβολισμός Συμμετοχή Συμπόσιο Σχέδιο Σωκράτης Μάλαμας Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων Σύλλα Τζουμέρκα Σώμα με σώμα ΤΟ ΑΛΟΓΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ Τέμπη Ταινία Ταξίδι 2: Το Μυστηριώδες Νησί Ταξιδεύοντας με το Σταυρό του Νότου Ταυτότητα Τείχη Τεν Τεν Τεχνοχώρος art gallery Τεχνόπολη Τζάστιν Τίμπερλεϊκ Τζέιμς Μποντ Τζιμ Στέρτζες Τζόρτζια Ό Κιφ Τηλεγράφημα Τηλεόραση Τιμή Το Κρησφύγετο Το Χρονικό Το ημερολόγιο ενός τρελού Το μαγικό βιολί Το μικρό σπίτι στο δάσος Το σπιρτόκουτο Το φως που ταξιδεύει Τούρκος Τρέιλερ Τρίτο Στεφανι Τραγουδι Τραγούδι Τσίρκο του Βιετνάμ Τσακνής Τσανακλίδου Τυφλος Υποστήριξη Υρώ Μανέ ΦΑΟΥΣΤ Φάμπιαν Έντερ Φίλιππος Πλιάτσικας Φεβρουάριος Φεστιβάλ Φεστιβάλ Arclight Φεστιβάλ Αθηνών Φεστιβάλ Αθηνών 2012 Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης Φεστιβάλ Επιδαύρου Φεστιβάλ της Σάνης Φιλοκτήτης Φοινικικό Φράνσις Μπέικον Φρίντα Κάλο Φρανσουά Τριφό Φραντς Βρανίτσκι Φραντς Κάφκα Φυλακή Φωτογραφία Φωτογραφίες Φόρτιση Χάρτινα λουλούδια Χανς Κρίστιαν Αντερσεν Χαράλαμπος Μπάστας Χαρακτική Χαϊνηδες Χειλάκης Χρήστος Θηβαίος Χριστούγεννα Χυτήριο Ψηφιακή Ψυχή Ωρελιά Τιερέ άθλοι του Θησέα έκθεση τεχνών έκθεση φωτογραφίας αιγυπτιακός τάφος ανασκαφές αποκατάσταση στοάς αρχαία Πέλλα αρχαία θέατρα αρχαίο θέατρο αρχαίο θέατρο Δελφών αρχαίο θέατρο Δωδώνης αρχαίο θέατρο Σπάρτης αρχαίοι Έλληνες αρχαίος ναός αρχαιότητα αρχιτέκτονας αυτοκτονία βαφή αυγών βιβλίο In A Fisherman's Language βραβεία Grammy βραβεία Όσκαρ βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν βυζαντινή ζωγραφική βυζαντινή τέχνη γκαλερί Melas-Papadopoulos γλυπτά Παρθενώνα γυναίκες διάσημος διάσωση διάσωση κτηρίου διαγωνισμός μυθοπλασίας δωρεάν προβολές εικαστική έκθεση εκδ. Καστανιώτη ελευθερία ελεφαντόδοντο ελληνικά συγκροτήματα ελληνική δισκογραφία ελληνική λογοτεχνία ελληνική παραδοσιακή μουσική ελληνικό ντοκυμαντέρ ελληνικό σινεμά ελληνικός κινηματογράφος ελληνικός πολιτισμός εμμονή επιδραστικοί καλλιτέχνες επιστημονική έρευνα ερείπια ευρωπαϊκές ταινίες θέατρο Αλκυονίς θέατρο Παλλάς θείοσ Βάνιας θεατρικές πρεμιέρες θεατρικό ιστορικός καλλιτέχνες που έφυγαν 2011 κατεχόμενα κινηματογραφικό φεστιβάλ Βερολίνου κινηματογραφιστής κλεμμένα κειμήλια κλοπή εκθεμάτων κορυφαίοι τραγουδιστές 2011 κυπριακό ντοκιμαντέρ κόμικ μνημεία μουσείο φωτογραφίας μουσικά φεστιβάλ νέα μεταπτυχιακά προγράμματα ναυάγιο ναός της μεσοβυζαντινής περιόδου πίνακες παιδί παλαιοχριστιανική βασιλική παράσταση παραίτηση ΔΣ παρουσίαση βιβλίων πιάνο πλανήτης Άρης πλούσιος πολιτισμός πρόσφυγες σήραγγα στρατόπεδο συγκέντρωσης συντήρηση σχολείο τεχνολογία τουριστικοί οδηγοί υποψηφιότητες φεστιβάλ habemus φεστιβάλ Βενετίας φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote φεστιβάλ ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης φθιώτιδα φιλμ ταινιών φυτά χάλκινα της Γουμένισσας χρήμα όπερα

Ενημέρωση

www.hellinika.gr

www.hellinika.gr

Ηλεκτρονικός Ψηφιακός Κατάλογος

με άλλη ματιά

Blog Archive