Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013

Ζητείται ιστορικός για την ελληνική λογοτεχνία


Οι παλιές Ιστορίες εξαντλήθηκαν και οι νέες περιμένουν τον συγγραφέα τους. Τι δείχνουν τα πρακτικά ενός συνεδρίου που εκδίδονται από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Με 600 σελίδες, 33 μελετήματα και μια θεματολογία που καλύπτει έναν αιώνα, από τις αρχές της δεκαετίας του 1920 ως την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, τα πρακτικά του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη του κριτικού και ιστορικού της ελληνικής λογοτεχνίας Αλέξανδρου Αργυρίου (1921-2009) τον Μάιο του 2011 στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο και τυπώθηκαν στον τόμο Για μια ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας του εικοστού αιώνα. Προτάσεις ανασυγκρότησης, θέματα και ρεύματα (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης - Μουσείο Μπενάκη, 2012), αποτελούν ντοκουμέντο.

Ο τόμος αφενός μεν αποτυπώνει τη διασπορά, την κατάσταση και τη δυναμική των νεοελληνικών σπουδών σε μια κρίσιμη στιγμή της Ιστορίας στην οποία οι νεοελληνικές φιλολογικές σπουδές συρρικνώνονται όχι μόνο με τη σταδιακή κατάργηση εδρών σε περιώνυμα πανεπιστήμια του εξωτερικού, αλλά και με τις επερχόμενες αλλαγές του σχεδίου «Αθηνά» στον ελλαδικό χώρο. Αφετέρου δε κατοπτρίζει τη διαδρομή και τις αναζητήσεις της ιστοριογραφίας της νεοελληνικής λογοτεχνίας στη μετά Αργυρίου εποχή, κατά την οποία η μεταπολιτευτική και σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία γυρεύει τον ιστορικό της.

Εξηντάρηδες και πενηντάρηδες οι περισσότεροι συνεργάτες του τόμου, μέλη της αφρόκρεμας της νεοελληνικής φιλολογίας, αντιπροσωπεύουν τη χρυσή εποχή των νεοελληνικών σπουδών (1970-2000), όταν οι αλλοδαποί ερευνητές μελετούσαν με προσήλωση τη νεοελληνική γλώσσα (Πίτερ Μάκριτζ), ερευνούσαν ακάματα την ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας (Μάριο Βίτι) και ενδιαφέρονταν να καταστήσουν γνωστά και ελκυστικά στο αλλόγλωσσο κοινό πρώιμα κείμενα της νεοελληνικής παράδοσης (Ρόντρικ Μπίτον).

Παράλληλα με την έκρηξη της έρευνας της νεοελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό, μελετητές στην Ελλάδα, συντονισμένοι με τις νέες λογοτεχνικές θεωρίες, αναπτύσσουν ζωηρή ερευνητική και ερμηνευτική δραστηριότητα που μαρτυρεί η θεματολογία του συνεδρίου για τον Αργυρίου και το εύρος των προσεγγίσεων: Η λογοτεχνία του 20ού αιώνα παρατηρείται μέσα από τον φακό του γλωσσικού ζητήματος, ταξινομείται με όρους ειδολογικούς, ερμηνεύεται στη βάση των εθνικών σκοπιμοτήτων και των ιδεολογικών συγκρούσεων, εξετάζεται με τα εργαλεία του έμφυλου λόγου, εκτιμάται η εναρμόνισή της με τα ευρωπαϊκά αισθητικά ρεύματα.

Μια σειρά Ιστοριών της νεοελληνικής λογοτεχνίας που γράφονται στο διάστημα αυτής της χρυσής εποχής - αρχής γενομένης από την Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας (ΜΙΕΤ, 1978) του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Λίνου Πολίτη (1906-1982), ο οποίος θεωρείται ότι συνέβαλε «στη διαμόρφωση της νεοελληνικής φιλολογίας σε πραγματική επιστήμη» - συντελούν στη συστηματική ανάπτυξη της ιστοριογραφίας της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Μόνο τα τελευταία δεκαπέντε-είκοσι χρόνια, χάρη στην Εισαγωγή στη νεότερη ελληνική λογοτεχνία (Νεφέλη, 1996) του Ρόντρικ Μπίτον, στην ένατη έκδοση της Ιστορίας της νεοελληνικής λογοτεχνίας (Γνώση, 2000) του Κ. Θ. Δημαρά, στη νέα, ξαναγραμμένη, Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας (Οδυσσέας, 2003) του Μάριο Βίτι και στην οκτάτομη Ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας και η πρόσληψή της (Καστανιώτης, 2001-2007) του Αλέξανδρου Αργυρίου ο διάλογος για την ιστορική αφήγηση της λογοτεχνίας μας και τις προϋποθέσεις της συγγραφής της βρισκόταν στην επικαιρότητα των φιλολογικών συζητήσεων.

Το πάγιο επαναλαμβανόμενο αίτημα για τη συγγραφή μιας νέας, πολύτομης και συλλογικής Ιστορίας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας - η έκβαση των συζητήσεων αυτών - κρύβεται σε μια διατύπωση στον πρόλογο του ανά χείρας τόμου, που υπογράφουν οι επιμελητές Αγγέλα Καστρινάκη, Αλέξης Πολίτης και Δημήτρης Τζιόβας. Οι μελέτες του τόμου, γράφουν, «συγκροτούν μια εναλλακτική, πολυπρισματική και ιστορικά προσανατολισμένη θεώρηση της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του 20ού και των αρχών του 21ου αιώνα».

Το ερώτημα στο οποίο δεν δίνουν απάντηση ούτε οι επιμελητές ούτε οι μελετητές που πραγματεύονται στο τέταρτο μέρος ζητήματα της ιστοριογραφίας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας είναι πώς θα συγκροτηθούν όλες αυτές οι προσεγγίσεις σε μια νέα αφήγηση, πώς από τις προτάσεις «για μια Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας», όπως δηλώνεται στον τίτλο του τόμου, θα περάσουμε στο ιστοριογραφικό αποτέλεσμα.

Οι ερευνητές που επισκέπτονταν τον Αλέξανδρο Αργυρίου στο διαμέρισμά του στην Πλουτάρχου στο Κολωνάκι είτε για να τον συμβουλευθούν για πραγματολογικές πληροφορίες που θησαυρίζονταν στο απύθμενο μνημονικό του είτε για να ανατρέξουν σε κάποιο τεκμήριο της τεράστιας βιβλιοθήκης του τον έβρισκαν τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του διαρκώς απασχολημένο με τη συγγραφή της Ιστορίας του. Οσο ζούσε ο Αργυρίου είχαμε τη βεβαιότητα ότι μια Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας γραφόταν. Ως τις τελευταίες στιγμές του ετοίμαζε τον ένατο τόμο της Ιστορίας του, με τις κριτικές αποτιμήσεις του για το ογκώδες υλικό που είχε καταθέσει στους προηγούμενους τόμους. Σήμερα, τέσσερα χρόνια αργότερα, ξέρουμε ότι προς το παρόν μια νέα Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας δεν γράφεται.

Ο Αργυρίου και οι διάδοχοι
Ο διάδοχος του Αργυρίου θα πρέπει να αναζητηθεί στον χώρο των καθηγητών Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στα πανεπιστήμια, διότι είναι γνωστή η σύνδεση των Ιστοριών της λογοτεχνίας με την πανεπιστημιακή διδασκαλία, όπως υποστηρίζει σε αναλυτικό μελέτημά της στον εν προκειμένω τόμο η Βενετία Αποστολίδου. Στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα ο κριτικός Αλέξανδρος Αργυρίου αποτελούσε εξαίρεση σε μια σειρά ιστοριογράφων της λογοτεχνίας (Κ. Θ. Δημαράς, Λίνος Πολίτης, Μάριο Βίτι, Ρόντρικ Μπίτον) που ήταν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι.

Στον χώρο της πανεπιστημιακής κριτικής ανήκουν στην πλειονότητά τους και οι συμμετέχοντες στον τόμο - με την εξαίρεση των λογοτεχνικών κριτικών Αλέξη Ζήρα, Ελισάβετ Κοτζιά και Βαγγέλη Χατζηβασιλείου -, αρκετοί από τους οποίους έχουν τοποθετηθεί δημόσια για την κατεύθυνση την οποία θα πρέπει να ακολουθήσει η Νεοελληνική Λογοτεχνική Ιστοριογραφία μετά τον Αργυρίου.

Το νέο που εισήγαγε ο Αργυρίου στην ιστοριογραφία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας ήταν η συγχρονική προσέγγιση του λογοτεχνικού φαινόμενου. Αφήνοντας στη σκιά τον μελετητή που κρίνει και αξιολογεί εκ των υστέρων, κατέγραψε την πρόσληψη των έργων τη στιγμή που εμφανίζονται και συνέδεσε το λογοτεχνικό έργο με την εποχή του και την κοινωνική πραγματικότητα μέσα στην οποία παράγεται.

Τι επιτάσσει η εποχή
Διευρύνοντας την οπτική του και αξιοποιώντας την πλούσια παρακαταθήκη του Αρχείου Αργυρίου που έχει δωρηθεί στο Μουσείο Μπενάκη και του ηλεκτρονικού αρχείου του Αργυρίου που παραχώρησε ο ίδιος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, έχει διατυπωθεί με διάφορες ευκαιρίες πρόσφατα και παλαιότερα - όπως στη στρογγυλή τράπεζα με θέμα τις Ιστορίες της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, που διοργάνωσε στην Αθήνα το 2004 το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, παρόντων του Αργυρίου και του Βίτι - ότι οι ιστοριογράφοι της πολύτομης, συλλογικής και πολυσυλλεκτικής Ιστορίας της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας θα πρέπει πλέον να ενσωματώσουν στη μελέτη και στην αισθητική αποτίμηση του λογοτεχνικού προϊόντος και την ιστορία των ειδών, των μεταφράσεων, του περιοδικού Τύπου, των εκδοτικών οίκων και των βιβλιοπωλείων, του γούστου του αναγνωστικού κοινού, των μπεστ σέλερ, των λογοτεχνικών βραβείων, της λογοτεχνίας στην εκπαίδευση.

Η εποχή μας απαιτεί να κατακτηθούν τα ανεξερεύνητα εδάφη της λογοτεχνίας ως θεσμού, ως επικοινωνιακού φαινομένου και ως εμπορικής δραστηριότητας και να συνεκτιμηθούν σε μια αφήγηση για τις συνθήκες παραγωγής και κατανάλωσης της λογοτεχνίας μας, όχι μόνο στον 20ό αιώνα, αλλά και στους προηγούμενους οκτώ αιώνες παρουσίας της. Αν στο συνέδριο συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις και οι τρόποι υλοποίησης μιας τέτοιας Ιστορίας της Λογοτεχνίας, αυτό δεν αποτυπώνεται στα πρακτικά.

Βρίσκουμε όμως νύξεις για την αναγκαιότητα του εγχειρήματος: «Τα ζητήματα τα σχετικά με το αναγνωστικό κοινό και το αγοραστικό κοινό της εποχής, την έκδοση, τη διακίνηση και την εμπορία του βιβλίου, την κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων κτλ. παραμένουν σχεδόν terra incognita» γράφει στο μελέτημά του για την κριτική της δεκαετίας του 1920 ο Χ. Λ. Καράογλου. Πρώτες παρατηρήσεις για την οικονομία της ποίησης επιχειρεί στο μελέτημά της η Τιτίκα Δημητρούλια και η Ελισάβετ Κοτζιά καταπιάνεται με την εμφάνιση του ευπώλητου μυθιστορήματος στην Ελλάδα μετά το 1985.

Η αναγκαιότητα της σύγχρονης οπτικής
«Οι εθνικές κρίσεις δημιουργούν πάντα την ανάγκη της ιστορικής γνώσης» σημειώνει στο δικό του μελέτημα στον τόμο ο Αλέξης Πολίτης, οδηγώντας στη σκέψη ότι στην εθνική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στον χώρο της οικονομίας αλλά και του πολιτισμού και του βιβλίου η κατάκτηση της ιστορικής γνώσης επιβάλλεται. Αφενός επειδή, σύμφωνα με τις πρώτες παρατηρήσεις, η νέα γενιά συγγραφέων διαβάζει κυρίως μεταφρασμένη λογοτεχνία και αγνοεί ή έχει λειψή γνώση της νεοελληνικής λογοτεχνίας εξίσου του απώτατου όσο και του πολύ πρόσφατου μεταπολεμικού παρελθόντος. Αφετέρου επειδή η έλλειψη στέρεης ιστορικής γνώσης διευκολύνει την εξάπλωση αυτού που ο Νάσος Βαγενάς αποκαλεί στο μελέτημά του στον τόμο «θεωριακό ιμπρεσιονισμό»: το θάμπωμα από τη θεωρία, που οδηγεί μερίδα της νεοελληνικής κριτικής σε ερμηνευτικά εξαγόμενα τα οποία συσκοτίζουν και παραμορφώνουν το πεδίο που επιχειρεί αυτή η κριτική να φωτίσει.

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης στην οποία το τοπικό και το παγκόσμιο, το εθνικό και το αλλότριο επαναπροσδιορίζονται με καινοφανείς όρους, η ελληνική λογοτεχνία έχει ανάγκη από μια Ιστορία ιδωμένη μέσα από μια σύγχρονη οπτική. «Η Ιστορία της λογοτεχνίας μοιάζει με συνεχή ανακατώματα της τράπουλας, δηλαδή διαρκείς ανασυγκροτήσεις, ανακατατάξεις και επινοήσεις νέων οπτικών και νέων ερωτημάτων» γράφει στον τόμο ο Δημήτρης Τζιόβας. Το ζητούμενο τώρα είναι: πόσος χρόνος χρειάζεται στη μετά Αργυρίου εποχή για να αρχίσει η νέα παρτίδα, για να ξεκινήσει η υλοποίηση της προσδοκίας για μια νέα αφήγηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας;


Πηγή : tovima.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Labels

tovima.gr culturenow.gr newsbeast.gr protothema.gr Βιβλία ethnos.gr Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Θεσσαλονίκη θέατρο Badminton 24grammata.com Θέατρο Εκπομπή "Ανιχνεύσεις" Χρήστος Γιανναράς Axileas Arslanoglou YouTube Music www.kathimerini.gr Κινηματογράφος Μέγαρο Μουσικής Μουσεία Τέχνη. kathimerini.gr news.kathimerini.gr villagecinemas.gr Ενημέρωση Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος Μήνας Μίκης Θεοδωράκης Μουσείο Ακρόπολης Μουσείο Μπενάκη Τεχνόπολις Τραγούδια με τον Νίκο Γούναρη Half Note Jazz Club tanea.gr Αθήνα Εθνική Λυρική Σκηνή Ζωγραφική Ηρώδειο ΚΘΒΕ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Τέχνη ντοκυμαντέρ συναυλίες Beatles Dimitrios Mantes Half Note Street art zougla.gr Αλκίνοος Ιωαννίδης Αριστοφάνης Βιβλίο Ελλάδα Ελληνική Μαντάμ Σουσού Μουσική Σταυρός του Νότου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έκθεση αρχαιολογική ανακάλυψη θάνατος 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 84ης Απονομή Βραβείων Όσκαρ Chick Corea και Gary Burton Depeche Mode Gazarte Giannis Morfonios Imany James Bond Led Zeppelin Mark Lanegan Whitney Houston elculture.gr trans.kathimerini.gr Έλληνες Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης Όρνιθες Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης Αμάν Αμήν Απατεώνες και Τζέντλεμεν Αρχή Αττίκ Αχιλλέας Βραβείο Αναγνωστών 2012 Γιάννης Αγγελάκας Δήμητρα Γαλάνη Δημήτρης Μητροπάνος Δόμνα Σαμίου Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Εικαστικός Εκδήλωση Εκκλησία Εκπαίδευση Ελευθερία Αρβανιτάκη Εξάρχεια Επίδαυρος Ζωή Θέατρο Ακροπόλ Θόδωρος Αγγελόπουλος Ιστορία Κλοπή πινάκων Κρήτη Κωνσταντινούπολη Μάιος Μέγας Αλέξανδρος Μελίνα Ασλανίδου Νίκος Πορτοκάλογλου Νατάσσα Μποφίλιου Ντέιβιντ Μπάουι Παράδεισος Πολιτισμό Πρεμιέρα ταινιών Ρωμαίος και η Ιουλιέτα Σαβίνα Γιαννάτου Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Στατιστική Συναυλία Τάνγκο Το μεγάλο μας τσίρκο Φίλων Επιστολές Χάρις Αλεξίου Χανιά Χριστόφορος Παπακαλιάτης αρχαιολογικοί χώροι βράβευση εκπαιδευτικό πρόγραμμα ελληνική κρίση παιδεία τουρισμός χρυσές σφαίρες ...news.kathimerini.gr 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης 11ο Φεστιβάλ Χορού 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 15ο Φεστιβάλ Ολυμπίας 34o River Party 35η Γιορτή Βιβλίου 3rd World Magic Festival 4ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ 69ο Φεστιβάλ Βενετίας ABBA AMERICAN PIE: REUNION ANTENNA Absolut Haronitaki Absolut Vodka Accept ActionAid Alaattin Sürmeli Albert Nobbs Alejandra Guilmant Archaeology Art Athens Digital Arts Festival Athens Photo Festival 2012 Aλογο του πολέμου BBC Badminton Be there Corfu Animation Festival Bel ami Bernier-Eliades Black Sabbath Bob Dylan Bon Iver Brad Pitt Brigitte Πολέμη Byzantium. Masterpieces from Greek Collections CHICAGO Carmen Lundy Carmen Souza Celebrities Cesaria Evora Chris Marker Christophe Corpus Christi Cosmopolis Curiosity DANDY WARHOLS DARK SHADOWS DAVID BORDWELL Dance me to the end of Greece Daniel Craig David Bowie Death In Vegas Documenta 14 Don Cornelius Egon Wolff Emily Ratajkowski Encardia Etta James Eurovision Eρωτικά λουλούδια Fame Fuerza Bruta Look Up Fuzz Live Music Club Gagarin205 George Iatridis HUGO Harlem Swing Harrison Ford Herge High school musicians from Venezuela Highlights I will survive IT Indiana Jones J. EDGAR JOHN CARTER: ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΥΣ Jack And Jill James Henry Jan Fabre Jonathan Meese KRISTIN THOMPSON Kalashnikov Keck Award 2012 Lawless Lembessiart Liza Marklund Locomondo Lonely Planet Lynyrd Skynyrd Maison Crystal Manhattan Medea Maria Joáo Mark Titchner Martha Argerich Maybeshewill Michael Peppiatt Milo Z Mount Royal NASA Namaste Nederlands Dans Theater ONE FOR THE MONEY Oasis Official Charts Company Opera Chaotique Opeth Origami Peggy Guggenheim Piluka Aranguren Poulet aux Prunes Prince Principal Club Theater Public 2015 Randal Slavin Rasta Thomas Rayahzone Robert Pattinson Rock the Ballet Rolling Stones STAR WARS: ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1 - Η ΑΟΡΑΤΗ ΑΠΕΙΛΗ 3D Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ Shame Sierra Swartz Simpsons Simón Bolívar Skyfall Sony Pictures Soul Train Steven Spielberg Studio Sex Suspiria TEDxAthens THE AMAZING SPIDER-MAN Tales Of Murder And Dust Tamikrest Tate The Artist The Flaming Lips The Helter Skelter Company The Met:Live in HD The Muppets The Pedro Almodóvar Archives The Walkabouts Thom Yorke To Τελικό Χτύπημα Tonino Carotone Top 10» των αρχαιολογικών ανακαλύψεων Twitter UNDERWORLD: Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Venison Wayne Coyne Yoko Ono YouTube Active YouTube Dialogue YouTube Message allou fan park ana-mpa.gr athensmagazine.gr billboard cosmo.gr cretalive.gr e-go.gr el Systema helexpo.gr house of fear kinimatografoi.gr leontios.com logo mail by A.A. mail by V.V. minedu.gov.gr moneyball news.in.gr nooz.gr protagon.gr rockwave festival «Αusterity Measures» «Οι εγκλωβισμένοι στην Κύπρο» «Τhe Zoo Story» Άγαμοι Θύται Άγγελος Σικελιανός Άγιος Βαλεντίνος Άδικος Κόσμος Άλκηστις Πρωτοψάλτη Άνθρωποι Άννα Καρένινα Άνοιγμα ψυχής Άξιον Εστί Άποψη Άρης Σερβετάλης Έθνος Έλληνα γλύπτη Ήλιος Ίδρυμα Θεοχαράκη Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού Ίρβιν Γιάλομ Όμηρος Όραμα Όσκαρ Ύμνος Α' Νεκροταφείο Αθηνών ΑRΚ FESTIVAL ΑΓΩΝΕΣ ΠΕΙΝΑΣ Αίμα Αγία Ιωάννα των Σφαγείων Αγαλμα Αγγέλα Αγγελάκας Αγιογράφος Αγώνας Αθανατοι Αθώος ή ένοχος Ακαδημία της Σκάλας του Μιλάνου Ακι Καουρισμάκι Ακρωτήρι Σαντορίνη Ακρόπολη Αλέξανδρο Ρήγα Αλεξίου Αλμοδοβάρ Αν Χάθαουεϊ Αναγνώστης Αναζητώντας τον Αττίκ Αναλόγιο Ανατομία ενός αινίγματος Ανθελληνισμός Ανιές Ζαουί Αννα Χατζή Αντέλ Αντίνοος Αλμπάνης Αντιγόνη Σοφοκλή Αντρέ Χέλερ Αντώνης Μιτζέλος Αντώνης Ρέμος Αποκάλυψη του Ιωάννη Αποκατάσταση Αποκριά Απρίλης Απόλλωνας Απόστολος Χαντζάρας Απόφαση Αρετή Αρμάν Αρχαία Ελλάδα και Βυζάντιο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας Αρχαιολογικό μουσείο Ιωαννίνων Αρχαιολόγοι με ρεβόλβερ Αστερίξ Αυτοκράτορας Αφγανιστάν Αϊντίν Ντικμέν Αύγουστος ΒAFTA 2013 Βίγκο Μόρτενσεν Βαλκανικοί Πόλεμοι Βαρδινογιάννη Βασίλης Τσιβιλίκας Βασιλικό Θέατρο Βεάκειο Θέατρο Βενεζουέλα Βερολίνο Βλαντιμίρ Πούτιν Βουθρωτό Βουλγαρία Βραβεία Βιβλίου Βυζαντινό Μουσείο Βόρεια Αμερική Γάλλου συγγραφέα Γαλανη Γαλλικό Ινστιτούτο Γερουλάνος Γεωργία Σαγρή Γεώργιος Τσιλιόπουλος Γιάννης Ζουγανέλης Γιάννης Κότσιρας Γιάννης Κότσιρας Γιάννης Μπέζος Γιάννης Ξανθούλης Γιάννης Πάριος Γιάννης Σμαραγδής Γιάννης Χαρούλης Γιαν Φαμπρ Γιατί σκότωσα την καλύτερή μου φίλη Γιώργος Καραμίχος Γιώργος Καφετζόπουλος Γιώργος Παπαγεωργίου Γιώργος Σεβαστίκογλου Γιώργου Χρονά Γκαίτε Γκλεν Κλόουζ Γκρέγκορι Μαρκόπουλος Γλυπτη Γράμμα σ’ ένα παιδί ΔΕΘ 2012 ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ Δέσποινα Βανδή Δανεισμός Δεκέμβριος Δεσποινίδα Τζούλια Δημήτρη Αποστόλου Δημήτρη Παπαϊωάννου Δημήτρης Έξαρχος Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος Δημήτρης Μαντές στο YouTube Δημήτρης Μυταράς Δημήτρης Σταρόβας Δημήτριος Μαντές Δημιουργία Διάσημα μοντέλα Διαβάτης Διαμαντοπούλου Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας Δον Κιχώτης ΕΝΙΑΙΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ Εθνική Βιβλιοθήκη Εθνικό Θέατρο Εικαστικό Αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη Εικονοδομήσεις Ειρήνη Κουμαριανού Εκδότης Εκκλησιάζουσες Ελένη Σαραντίτη Ελένη Ψυχούλη Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή Ελληνική Στατιστική Αρχή Ελληνική δραματουργία Ελληνικό Αλφάβητο Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνισμός Ελληνογερμανική συμμαχία Εμφανίσεις Επάγγελμα Επίδαυρο Επικούρειος ναός Επιστήμη Επιστρέφοντας Ερωτόκριτος Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου Ετος Νικ. Βρεττάκου Ευανθία Ρεμπούτσικα Ευδοκία Φουρκιώτη Ευδόκιος Δημητρίου Ευπαθείς ομάδες Ευχές Ζέτα Δούκα Ζαν Ζενέ Ζούμε Λογικά Ζυγός Ζωή Βαλάση: Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ Η Ιφιγένεια εν Αυλίδι Η ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΤΙΤΑΝΩΝ Η ΠΙΟ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΩΡΑ (THE DARKEST HOUR) Η ΧΙΟΝΑΤΗ ΚΑΙ Ο ΚΥΝΗΓΟΣ Η αγάπη έρχεται στο τέλος Η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας Η δύναμη της θεατρικής τρέλας Η εκφορά του γράμματος «Ν» Η σεξουαλική ζωή του κυρίου και της κυρίας Παπαχαραλάμπους ΗΠΑ Ηλιάνα Φωκιανάκη Ημερίδα Θέατρο Βράχων Θέατρο Μόσχας Θέατρο Τέχνης Θεά Κάλι Θεατρική παράσταση Θεός Θησέας και Αριάδνη στο Νησί των Ταύρων Θυμάσαι πώς μύριζαν οι μανόλιες στη Νικαράγουα Θυμωμένη μπετονιέρα Θόδωρος Δεύτος ΙΝΟ Ιάνης Ξενάκης Ιεράπετρα Ιζαμπέλ Αλιέντε Ινδία Ιππής Ιστορία του κινηματογράφου Ιωάννα Γκομούζα Ιωάννη Σακελαράκη Ιωάννης ό Φίλος Κ. Γιάνναρης ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ ΚΙ Ο ΚΛΗΡΟΣ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟΝ ΣΜΑΙΛΙ Κίρα Νάιτλι Κίτρινα ποδήλατα Καιρός Καλαμάτα Καλλιτέχνες Καλό Καλό Μήνα. Απρίλιος Καμεράτα Καμπανέλλης Καποδιστριακό Καρακατσάνης Καραμίχος Καρναβάλι Πάτρας Καρυάτιδες Καρυοφυλλιά Καραμπέτη Καστανιώτη Καστελόριζο Καφετζόπουλος Κερί Κεραυνός Κι ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι Κιθ Ρίτσαρντς Κική Δημουλά Κινηματογραφο Κλόουν Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα Κουκίδες Κουρέας Κράμερ εναντίον Κράμερ Κρίση Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2011 Κρις Μαρκέρ Κριστόφ Βίλιμπαλντ φον Γκλουκ Κρύπτη Νεμέας Κωμωδία Κωμωδία των παρεξηγήσεων Κωνσταντίνος Καβάφης Κόμμα Ελλήνων Πολιτεία Κόρινθος Κύπρος Κώδικας Κώστας Γαβράς Κώστας Καρράς Κώστας Μακεδόνας Κώστας Χατζής Λάρισα Λάτση Λίζη Καλλιγά Λίντα Τάλι Λίντε Ζαλμπερ Λαμία Λαογραφία Λαυρέντης Μαχαιρίτσας Λαϊκά παραμύθια Λεκκας Βασιλης - You Tube Λεονάρντο ντα Βίντσι Λεόντιος Παπαδόπουλος Λιμάνι Λογοτεχνία Εν Αθήναις Λοκάρνο Λος Άντζελες Λουκία Ρικάκη Λουσίλ Πετρίδου Λυκ Μποσί ΜΕΘΥΣΜΕΝΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ Μάης Μάνος Χατζιδάκις Μάριμπορ Μέγαρο Μέριλ Στρίπ Μήνας πολιτισμού Μίκαελ Φασμπέντερ Μίλτος Πασχαλίδης Μίμης Πλέσσας Μαδρίτη Μανώλης Μητσιάς Μαουτχάουζεν Μαρία Αγγελίδου Μαρία Φαραντούρη Μαρίνα Ασλάνογλου Μαρζάν Σατραπί Μαρινέλλα Μαριόν Κοτιγιάρ Μαρκ Μπόιλ Μαρκ Χάντον Μαρκουλάκης Μαρμαρινός Μεγάλη Εβδομάδα Μελβούρνη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Μεσογειακό Βραβείο Μετάφρασης Μεσσηνία Μια Μέρα Μικρή Επίδαυρο Μικρούτσικος Μινωική έπαυλη Μινωικός τάφος Μιχάλη Τσιπίδη Μιχάλης Σουγιούλ Μιχάλης/Stavento Μορφογένεση Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Μουσείο Μπουζιάνη Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας Μουσείου Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ Μουσειο Μουσική Ακαδημία Μουσικη Μπάμπης Στόκας Μπάμπης Τσέρτος Μπάστας Χάρης Μπέρτολτ Μπρεχτ Μπαλέτο Μπερλινάλε Μπιλ Κλίντον Μπομπ Ντίλαν Μπουζιάνης Μυθιστόρημα Μόδα Μόλις άλλαξα ζώδιο Μόνα Λίζα Μόρφωση Μύλος Μύλος club Νάνας Μούσχουρη Νέα Έκδοση Νέο Νίκος Απέργης Νίκος Γούναρης Νίκος Καλαμό Νίκος Μαστοράκης Νίκος Μπιλιλής Νεφερτίτη Νικητές Οσκαρ Νικόλαος Νοέμβριος Ντάμιεν Χιρστ Ντάριο Φο Ντάστιν Χόφμαν Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ Ντέιβιντ Σεντάρις Ντίνος Παναγόκος Ντίνος Χριστιανόπουλος Νταϊάνα Κραλ Ντεπαρντιέ Ντουρς Γκρινμπάιν Νόμπελ Ειρήνης Νόρμαν Μέιερ Νότης Μαυρουδής Ξαρχάκος Ξενοδοχείο για Τέρατα Ο Θεός Της Σφαγής Ο Θρίαμβος της Κλέλιας Ο Ιβάν και τα σκυλιά Ο Μορμόλης Ο θεός αγαπάει το χαβιάρι Ογδόντα ημέρες κίτρινο Οδυσσέα Ελύτη Οδύσσειας Οι Γερμανοί ξανάρχονται Οι Εκδικητές Οι απόγονοι Οιδίπους Τύραννος Οικογένεια Οικολογικά Ολυμπία Ομιλία Ορχήστρα Οσκαρ 2013 Ουίλιαμ Σέξπιρ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ Πάθος Πάμπλο Νερούδα Πάμπλο Πικάσο Πάτρα Πέμυ Ζούνη Πέρασμα Πέτρος Φιλιππίδης Πίστη Πίτερ Παν Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Παιδιά Παιχνίδι με «Σκουπίδια» Παναγία Παναγιώτης Τούντας Παρίσι Παρθενώνας Πασκάλ Μπρυκνέρ Παύλος Γερουλάνος Παύλος Μάτεσις Πεδίον του Άρεως Περ Κίρκεμπι Περικλής Πέππας Περιπέτεια Πικάσο Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου - Γκίκα Πινόκιο Πλούταρχος Πνευματική Ελλάδα Πνευματικό μνημόσυνο Ποίημα Ποίηση Ποιηματάκι Πολιτεία Πολιτισμικά Πολιτισμός. Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης Πολυμορφία Πολυχώρος HUB Πορτοκάλογλου Ποτέ δεν είναι αργά Πραξιτέλη Τζανουλίνου Πρεμιέρα Πρόσωπο Ρωμαϊκή εποχή Ρόλινγκ Στόουνς Ρόντρικ Μπίτον Ρότερνταμ Σάντρα Βούλγαρη Σίσσυ Παπαθανασίου Σανάδες και Word of Mouth Σελίδα Σεμινάριο χορού Σημαία Σημαιοφόρος Σκαρίμπας Σλοβενία Σμύρνη Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών Σοφία Σοφός Σπέτσες Σπίλμπεργκ Σπιτικό Σπύρος Λούης Σπύρου Μάρκου Σπύρου Στάβερη Σταύρος Ξαρχάκος Στενά Περιθώρια Στιβ Μακουίν Στοιχοδομήσεις Συλλέκτες Συμβολαιογράφος Συμβολισμός Συμμετοχή Συμπόσιο Σχέδιο Σωκράτης Μάλαμας Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων Σύλλα Τζουμέρκα Σώμα με σώμα ΤΟ ΑΛΟΓΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ Τέμπη Ταινία Ταξίδι 2: Το Μυστηριώδες Νησί Ταξιδεύοντας με το Σταυρό του Νότου Ταυτότητα Τείχη Τεν Τεν Τεχνοχώρος art gallery Τεχνόπολη Τζάστιν Τίμπερλεϊκ Τζέιμς Μποντ Τζιμ Στέρτζες Τζόρτζια Ό Κιφ Τηλεγράφημα Τηλεόραση Τιμή Το Κρησφύγετο Το Χρονικό Το ημερολόγιο ενός τρελού Το μαγικό βιολί Το μικρό σπίτι στο δάσος Το σπιρτόκουτο Το φως που ταξιδεύει Τούρκος Τρέιλερ Τρίτο Στεφανι Τραγουδι Τραγούδι Τραπέζι Τσίρκο του Βιετνάμ Τσακνής Τσανακλίδου Τυφλος Υποστήριξη Υρώ Μανέ ΦΑΟΥΣΤ Φάμπιαν Έντερ Φίλιππος Πλιάτσικας Φεβρουάριος Φεστιβάλ Φεστιβάλ Arclight Φεστιβάλ Αθηνών Φεστιβάλ Αθηνών 2012 Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης Φεστιβάλ Επιδαύρου Φεστιβάλ της Σάνης Φιλοκτήτης Φοινικικό Φράνσις Μπέικον Φρίντα Κάλο Φρανσουά Τριφό Φραντς Βρανίτσκι Φραντς Κάφκα Φυλακή Φωτογραφία Φωτογραφίες Φόρτιση Χάρτινα λουλούδια Χανς Κρίστιαν Αντερσεν Χαράλαμπος Μπάστας Χαρακτική Χαϊνηδες Χειλάκης Χρήστος Θηβαίος Χριστούγεννα Χρονιά Χυτήριο Ψηφιακή Ψυχή Ωρελιά Τιερέ άθλοι του Θησέα έκθεση τεχνών έκθεση φωτογραφίας αιγυπτιακός τάφος ανασκαφές αποκατάσταση στοάς αρχαία Πέλλα αρχαία θέατρα αρχαίο θέατρο αρχαίο θέατρο Δελφών αρχαίο θέατρο Δωδώνης αρχαίο θέατρο Σπάρτης αρχαίοι Έλληνες αρχαίος ναός αρχαιότητα αρχιτέκτονας αυτοκτονία βαφή αυγών βιβλίο In A Fisherman's Language βραβεία Grammy βραβεία Όσκαρ βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν βυζαντινή ζωγραφική βυζαντινή τέχνη γκαλερί Melas-Papadopoulos γλυπτά Παρθενώνα γυναίκες διάσημος διάσωση διάσωση κτηρίου διαγωνισμός μυθοπλασίας δωρεάν προβολές εικαστική έκθεση εκδ. Καστανιώτη ελευθερία ελεφαντόδοντο ελληνικά συγκροτήματα ελληνική δισκογραφία ελληνική λογοτεχνία ελληνική παραδοσιακή μουσική ελληνικό ντοκυμαντέρ ελληνικό σινεμά ελληνικός κινηματογράφος ελληνικός πολιτισμός εμμονή επιδραστικοί καλλιτέχνες επιστημονική έρευνα ερείπια ευρωπαϊκές ταινίες θέατρο Αλκυονίς θέατρο Παλλάς θείοσ Βάνιας θεατρικές πρεμιέρες θεατρικό ιστορικός καλλιτέχνες που έφυγαν 2011 κατεχόμενα κινηματογραφικό φεστιβάλ Βερολίνου κινηματογραφιστής κλεμμένα κειμήλια κλοπή εκθεμάτων κορυφαίοι τραγουδιστές 2011 κυπριακό ντοκιμαντέρ κόμικ μνημεία μουσείο φωτογραφίας μουσικά φεστιβάλ νέα μεταπτυχιακά προγράμματα ναυάγιο ναός της μεσοβυζαντινής περιόδου πίνακες παιδί παλαιοχριστιανική βασιλική παράσταση παραίτηση ΔΣ παρουσίαση βιβλίων πιάνο πλανήτης Άρης πλούσιος πολιτισμός πρόσφυγες σήραγγα στρατόπεδο συγκέντρωσης συντήρηση σχολείο τεχνολογία τουριστικοί οδηγοί υποψηφιότητες φεστιβάλ habemus φεστιβάλ Βενετίας φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote φεστιβάλ ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης φθιώτιδα φιλμ ταινιών φυτά χάλκινα της Γουμένισσας χρήμα όπερα

Ενημέρωση

www.hellinika.gr

www.hellinika.gr

Ηλεκτρονικός Ψηφιακός Κατάλογος

με άλλη ματιά

Blog Archive